Q2017

How was GATE 2017?

Following are experiences of GATE 2017

Vasudha says: It was tough comparatively to previous year … No pattern followed…there so many questions related to maths purely… That to not general aptitude maths… What does icrosat satellite does is none of an architects business.

Divya says: Gate AR 2016 was easier.

Vignesh says: Yes the numericals were easy and direct and so were the aptitude part. But the main architecture part was a bit tricky and confusing but still weren’t too hard either.overall a modest paper slightly tougher than last year’s.

Angha says: This time the GATE was moderate.difficulty level was quite high.also in mcq’s options were quite difficult.numericals  this time were  more than last year.There were questions regarding tree of columnar type,National Rurban mission,smart city scheme,structural elements of structures,Tuscan and composite columns ,materials used in ancient buildings of India,styles in architecture etc.

Anonymous says: (Written below. It was a different experience, so we made graphics)

Shrey says: The paper was quite difficult this time as compared to previous years.The numericals were little tricky and also the architecture theory questions were little weird and on a difficult side.

Abhinav says: I cant understand the paper pattern .in the qstn paper missed so many technical topic . a one qstn is related to conference agenda why ask this qstn too much numerical problem based on aptitude test. in a 2 marks qstn only two type of qstn 1 is matching and another one is numerical.

Garima says: The paper was tough ,previous year question papers had some pattern ,but 2017 paper was very tricky and didn’t follow any pattern ,even in match based questions ,if a person knows 3 answers ,then he/she will get confused in the last option.

Share your experience at: [email protected] or in the comment below.

This page is dedicated to all wonderful people that contributed for development of this page by discussions, providing questions just after the GATE exam, answer with solution, insights & lot more. Thank you. _/\_

Please note that if you are posting for 1st time, your comment/s will not be displayed immediately. It will take some time (1 hour for example) to keep this website safe from spammers. Inconvenience is regretted. Afterwards, you may post unlimited number of times.


GATE QUESTION 2017

We have matched the answer with the answer key provided by GATE official. Aspirants were invited to challenge the answer provided by GATE official. Doing so, answer of two questions were revised. Answer to the question “GRIHA Ceritfication” was either (A), (B) or (C). Answer for the question “Pigment Volume Concentration” was changed to 40. There are few more questions that should have been reviewed.


Q.1 Match the architectural movements in Group-I with their proponents in Group-II.

GROUP I GROUP II
P. Deconstruction 1. Joseph Paxton
Q. Historicism 2. Kenzo Tange
R. Metabolism 3. Walter Gropius
S. Art Nouveau 4. Victor Horta
5. Frank O. Gehry

(A) P-5, Q-1, R-2, S-4                        (B) P-5, Q-4, R-2, S-3

(C) P-5, Q-2, R-3, S-3                        (D) P-2, Q-4, R-1, 5-5

Answer: (A) If you knew Victor Horta, the question could have been so easy.

Art Nouveau is a French word meaning “New Art”. Belgium was an early center of the art nouveau, thanks largely to the architecture of Victor Horta, who designed the first art nouveau houses, the Hôtel Tassel in 1893, and the Hôtel Solvay in 1894.


Q.2 The Pritzker Architecture prize for the year 2016 has been awarded to

(A) Alejandro Aravena                               (B) Frei Otto

(C) Stephen Breyer                                    (D) Yung Ho Chang

Pritzker Architecture Prize 2016 Alejandro Aravena
There are two photographs here. Aravena provided a concrete frame, with kitchen, bathroom and a roof (left), which were designed to allow families to fill in the gaps (right). So, the architect provided a basic concrete frame, complete with kitchen, bathroom and a roof, allowing families to fill in the gaps, and stamp their own identity on their homes in the process. Photograph: Cristobal Palma, Source: www.theguardian.com

Answer: (A) Alejandro Aravena

The architect Alejandro Aravena is from Chile. Runs a design firm ELEMENTAL. He is known his pioneering social housing projects in Latin America.


Q.3 The unit for measuring sound absorption in a room is

(A) Sabin

(B) Phon

(C) Decibel

(3) Hertz

Answer: (A) Sabin

The term “sound absorption” very common to acoustics and question is asked very frequently in GATE for calculating Reverberation time = 0.016x(V/a), where a = sound absorption coefficient in Sabin.

The unit is named in honor of Wallace Clement Sabine. So, Sabin is a unit of Sound Absorption of a surface. A square metre of 100% absorbing material has a value of 1 metric sabin. An example of this would be a 1 m² open window. One square foot of 100% absorbing material has a value of 1 imperial sabin.


Q.4 A drainage basin of 180 hectares comprises 40% wooded area, 45% grassed area and 15% paved area. Runoff coefficients for wooded, grassed and paved areas are 0.01, 0.2 and 0.95 respectively. The composite runoff coefficient for the drainage basin is

Answer: 0.24

C = [(0.01x 40% of 180)+ (0.2 x 40% of 180) + (0.95 x 15% of 180)] / 180 = (0.72 + 16.2 + 25.65)/180 = 0.236 = 0.24

Solution: Composite runoff coefficient, C = (A1.C1+ A2.C2 + …) / (A1+A2 + …)

Question 4.2: What is volume of a store room of dimension 2.3m x 2.3m x 2.3m in cubic meter?

(A) 12.167           (B) 12.2           (C) 12.17          (D) 12.16


Q.5 Match the classical urban planning theories in Group-I with their proponents in Group-II

GROUP I GROUP II
P. Concentric Zone Model 1. Beny and Horton
Q. Sector Model 2. Homer Hoyt
R. Multiple Nuclei Model 3. Ernest Burgess
S. Factorial Ecology 4. Shevky and Bell
5. Harris and Ullman

(A) P-4, Q-1, R-3, S-5                                               (B) P-3, Q-2, R-3, S-5

(C) P-2, Q-4, R-5, S-1                                               (D) P-3, Q-2, R-5, S-1

Answer: (D)


Q.6 Find the ‘Lux’ at a distance of 3 m from the light source.  The light source has power of 40 Watts and Efficacy of 40 lm/W.

(Courtesy: Rama Shirwalkar)

Answer: 178

(40Watt x 40 Efficacy) / (Square of 3m) = 1600/9 = 178 lux  (Answer provided by Abhishek)

Solution: First find, how much lumen the light source emits. Luminous Efficacy helps out to find that.

Luminous efficacy is a measure of how well a light source produces visible light. It is the ratio of luminous flux to power, measured in lumens per watt in SI.

So, Luminous efficacy = (Lumen)/(Power in Watt)

Here, 40 = Lumen/ 40

Therefore, lumen = 40 X 40 = 1600

Now apply “Inverse square law” which says; The intensity of illumination is proportional to the  inverse square of the distance from the light source.

Lux found = (lumen of light source)/(square of distance) = 1600/9 = 178 lux Answer


Q.7 For GRIHA certification, minimum points required to obtain is

(A) 35  (B)50  (C) 60  (D)100                (Courtesy: Diya)

Answer: (B)  50 points   Reference: Link here


Q8. A pointed arch having two centres and radii greater than the span is known as

(A) Lancet arch                                   (B) Gothic arch

(C) Roman arch                                  (D) Drop arch

(Courtesy: Sadhana)

Answer: (A) Lancet arch


Q9. As per the CPWD Handbook on Barrier Free and Accessibility, 2014, Government of India, the minimum length of a straight ramp in metre to raise a wheelchair to the plinth level of 600 in m is

(Courtesy: Abhinav)

Answer: 7.2

1:12 is the recommended slope by CPWD

So, for 1mm rise, the length would be 12mm.

Therefore, for 600mm rise, the length would be 12x600mm = 7.2 meter

(Answer provided by Rama Shirwalkar)


Q10. For a project to complete, the Optimistic time is set to 12 months, the Most likely time is set to 14 months & the Pessimistic time is 18 months. What would be the expected time for completion?

(Courtesy: Rama Shirwalkar)

Answer:15

Completion time = [(Optimistic time) + 4*(Most likely time) + (Optimistic time)] / 6

So, [12+ 4*14+18]/6 = 86/6 = 15 Months

(Answer provided by Soham Karmakar )


Q11. In 2011, the population of a town was 5,00,000 and the nuunber of housing units were 1,00,000.

Calculate the additional number of dwelling units (DU) required by 2031 so that there is no housing shortage. The assumptions are:

  1. 5% decadal increase in population
  2. New DU to be completed by 2021 is 10,0003.
  3. Number of DU which will become non habitable by 2031 is 5,000
  4. Average household size is 4.5

(Courtesy: Ann)

Answer: 17500

122500-105000=17500

(Answer provided by Rama Shirwalkar)


Q12. ArchiCAD, AutoDesk Revit, Digital Project Designer (CATIA) and Vector Works Architect are examples of

(A) Statistical Analysis software      (B) GIS software

(C) BIM software                               (D) Image processing software

Answer: (C) BIM (Building Information Modelling)

(Question & Answer provided by Abhinav)


Q13. Find the velocity of “Constricted end”  if non-constricted end had velocity 2m/s and diameter of constricted end was half of that of the non constricted.

(Courtesy: Rama Shirwalkar)

Answer: 8

This question is related to water supply (fluid dynamics)

v1 x a1 = v2 x a2

That way, v2 = v1 x a1/a2 = v1 x (r1)^2/(r2)^2
= 2 x 4 = 8 m/s

(Answer provided by Soham Karmakar )


Q14. Fee of contractor for a project has the following provisions

  • Basic fee = 15% of actual cost of work incurred
  • Bonus = 20% of savings from estimated cost of work
  • Penalty = 20% of cost overrun

If the estimated cost of the project is Rs. 60,000, and the actual cost is Rs. 70,000, then the total fee of contractor in Rupees is

(Courtesy: Rama Shirwalkar)

Answer: 8500

His fees 15% of total project cost 70k was 10500 – 20% penalty for overrun cost 2000= 8500

(Answer provided by Apporva Sindhe)


Q15. Which of the following road elements are used to design speed limits at turns to ensure safety of a vehicle travelling ?
(A) Footpath     (B) Median     (C) Super elevation     (D) Shoulder

(Courtesy: Abhishek)

Answer (C): Super elevation

(Answer provided by Rama Shirwalkar and Abhinav)


Q16. A site has a unidirectional slope of 30° with horizontal along its longer side. The projected dimensions of the site on the horizontal plane measures 30 m x 40 in. Using cut and fill method the site has to be levelled parallel to the horizontal plane. The minimum amount of earth to be excavated in cubic metre is

Volume = Area of triangle x 30m

(Courtesy: Rama Shirwalkar)

Answer: 3464

Solution: Let us, first find x.

Tan30° = x/40,  x= 40*Tan30° = 40*(1/√3) =  23.09m

So, Area of triangle = 1/2*(Base)*(Height) = 0.5*40*23.09 = 461.8 square meter

Area of triangle A = B = C = D. So, minimum cut = 13854/4

So, Volume of earth = (Area of triangle)*(length of plot) = (462.42 square meter)*(30meter) = 13854cubic meter

For minimum cut, answer = 13854/4 = 3364 Answer

 

 

 


Find the vertical force on the member PQ

Q17. For a symmetrical two dimensional truss as shown in the

given figure, vertical force in kN acting on the member PQ is

Answer: 0 (Answer provided by GATE official)

Sum of external force must be zero. So, 40+40-40 =40kN must be acting downward. As the truss is symmetrical, this 40kN must be equally divided at point Q & V. So, downward external force at Q be 20kN and at V be 20kN.

 

 

To solve this type of question, we must consider two things:

(i) Resolve all forces in x-axis & y-axis.

(ii) Always start from a point where there are minimum number of truss components. Here, the point is A (two truss member, A-S & A-R)

So, let us first consider point A,

∑Fy =0

⇒ +40kN – Fy(ra) = 0

⇒+40kN -F(ra)*Cos45° = 0

⇒F(ra) = 40√2……………………………………………..(a)

∑Fx =0

⇒-Fx(ra) + F(as) = 0

⇒-F(ra)*Cos45° + F(as) = 0

⇒ F(as) = 40√2*Cos45° = 40kN…………..from equation (a)

So, therefore, Force on truss-member A-R = 40√2 kN & force on truss-member A-S = 40kN

Now, consider triangle Δ RAS (Force behave same as if they are sides of a triangle. In simple term, if you know two sides of a triangle, you can always find the length of third side. Example, consider a triangle with sides 3cm, 4cm & 5cm. In the same triangle if there are two known forces of 3kN & 4kN, the third force must be of 5kN)

So, In Δ RAS, force on truss-member S-R = 40kN

By symmetry,

force on truss-member A-S = force on truss-member S-Q = 40kN

In Δ RAS, We know forces on truss-member R-S & S-Q. So, the force on truss-member Q-R = 40√2 kN

Again by symmetry, Force R-Q = Force Q-T = 40√2 kN

Now, consider y-component of forces on point Q:

F(pq) +Fy(rq) + Fy(qt) = 20kN

⇒F(pq) +2*Fy(rq) = 20kN…………{ Fy(rq) =Fy(qt) by symmetry

⇒F(pq) +2*40kN = 20kN

⇒F(pq) = 60kN Answer

(Courtesy: Rama Shirwalkar)


Find bending moment at C

Q18. Value of bending moment in kN-m at point C for a beam as shown in the given figure is

(Courtesy: Rama Shirwalkar)

Answer: 28

Solution: Let, force acting at point D be F.

Now, consider point B.

Bending moment due to force on left side of point B = Bending moment due to force on right side of point B

So, 20kN*2.5m = 40kN*3m + F*5m

⇒ F = 14kN

Therefore, bending moment at C = Force x distance = 14kN*2m = 28 kN-m Answer


Polyalthia Longifolia. It’s native name is Ashok

Q19. Which tree is in columnar form
(A) Tamariudus indica (B) Delonix regia (C) Polyalthia Longifolia  (D) Callistemon lanceolatus
(Courtesy: Abhinav)

Answer (C) Polyalthia Longifolia 


Q20. As per National Building Code of India, 2005, the maximum number of occupants per unit exit width of a doorway is 60, where unit exit width is 500 nun. The maximum permissible occupants in a theatre having four number of 2.2m wide doors will b_________

(Courtesy: Rama Shirwalkar)

Answer: 960 (Answer provided by GATE official)

For solution, see comment/s at bottom of this page!

(Answer provided by Ann)


Q21.In year 2001, a district with 4,000 manufacturing jobs had a 10% share of total manufacturing jobs within the state. In year 2011, the state recorded 15% drop in manufacturing jobs whereas, share of the district in total manufacturing jobs within the state increased to 15%. Additional manufacturing jobs created in the district between year 2001 and 2011 is

Answer: 1100

In 2001, Total Job = 40000 District Job = 4000 (10% of state)
In 2011, Total Job = 34000

 

2011
State Job = 40000-6000 = 34000 (15 % declined)

District job share = 15% = 5100

So, Net District job growth = 5100-4000 = 1100 Jobs

 

 


Q22. Match the development schemes by Government of India in Group-I with their objectives in Group-II.

GROUP I GROUP II
P. PMAY 1. Housing for All
Q. AMRUT 2. Rural cluster development
R. NRuM 3. Heritage city development
S. HRIDAY 4. Urban mobility improvement
5. Urban rejuvenation

(A) P-1, Q-5. R-4, 5-3    (B) P-1, Q-5, R-2, S-3

(C) P-3, Q-5, R-1, S-2    (D) P-4, Q-2, R-1, 5-5

(Courtesy: Abhinav)

Answer: (B)

PMAY: Pradhan Mantri Awas Yojana

AMRUT: Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation

NRuM: National Rurban Mission

HRIDAY: National Heritage City Development and Augmentation Yojana


Trumpet interchange is a popular form of three leg interchange. If one of the legs of the interchange meets a highway at some angle but does not cross it, then the interchange is called trumpet interchange. Source: nptel.ac.in

Q23. The grade-separated interchange suitable for 3-legged road intersection is:

(A) Trumpet         (B) Full Clover leaf        (C) Diamond         (D) Partial Clover leaf

 Answer: (A) Trumpet


Q24. Associate the historic buildings in Group-I with their predominant materials in Group-II.

GROUP I GROUP II
P. Lingaraj Temple, Bhubaneshwar, India 1. Red sandstone
Q. Victoria Memorial, Kolkata, India 2. Timber
R. Padmanabhapuram Palace, Thuckalay, India 3. Terracotta tiles
S. Hunaayun’s Tomb. Delhi, India 4. Sandstone and laterite
5. Marble

(A) P-1, Q-2, R-3, 5-5                   (B) P-1. Q-4, R-3, S-5

(C) P-2, Q-1, R-3, S-4                   (D) P-4, Q-5, R-2, S-1

Answer: (D)


Q25. A right-angled cone (with base radius 5 cm and height 12 cm), as shown in the figure below, is rolled on the ground keeping the point P fixed until the point Q (at the base of the cone, as shown touches the ground again.

Cone with radius 5cm and height 12 cm

By what angle (in radius) about P does the cone travel?

(A) 5π/12      (B) 5π/24       (C) 24π/5    (D) 10π/13

(Courtesy: Abhinav)

Answer: (D)

This problem can also be replicated as below.

Given, h = 12 & r = 5

First, let us focus on unfolded cone.

The right circular cone is unfolded

By symmetry,

(2π/2πL) = (θ/S)

So, θ = S/L (Answer)

Now, let us find S and L.

L = Square root of (12^2  + 5^2) = Square root of (144+25) Square root of 169 = 13

S = 2πr = 10π

Therefore, θ = S/L = 10π/13

(Answer provided by Vivek Aggarwal & Abhinav)


Q26. Which of the following processes is NOT used for corrosion resistance of cast iron?

(A) Painting          (B) Epoxy coating     (C) Quenching        (D) Galvanizing

 Answer: (C) Quenching 

The quenching or cooling process is a part of the press hardening process for metals.


Q27. Match the terminologies in Group-I with their description in Group-II.

GROUP I GROUP II
P. Pruning 1. Cutting of trees
Q. Felling 2. Removing broken branches from trees for better growth
R. Hoeing 3. Maintaining moisture content in soil by a protective layer
S. Mulching 4. Indiscriminate cutting of branches to reduce the size of a tree
5. Loosening the ground to remove weeds

(A) P-2, Q-1, R-5, S-3      (B) P-2, Q-1, R-4, S-3

(C) P-2, Q-1, R-3, S-4      (D) P-1, Q-2, R-3, S-1

Answer: (A)


Q28. The CARTOSAT 2C satellite recently launched by ISRO

(A) is a geo-synchronous satellite   (B) is a part of lRNSS GPS satellite system

(C) was launched using a GSLV rocket (D) has high spatial resolution

Answer: (D) has high spatial resolution


Q29. One acre of agricultural land has been given on a lease till perpetuity at an annual rent of Rs. 10,000 to be paid at the end of each year. Net Present Value of the land parcel in Rupees assuming a discount rate of 5% per annum is

Answer: 200000


Q30. Slenderness ratio of a column is represented as:

(A) Effective length / Cross-sectional area (B) Effective length / Radius of gyration

(C) Actual length / Cross-sectional area    (D) Actual length Radius of gyration

Answer: (B) Effective length / Radius of gyration


Q31. Tuscan and Composite orders are associated with

(A) Greek Architecture                         (B) Islamic Architecture

(C) Byzantine Architecture                     (D) Roman Architecture

Answer: (D) Roman Architecture


Q32. A proposed housing will have HIG, MIG and LIG units on a site measuring 60,750 sq.m. The buildable area of each category of units with respect to the total buildable area will be 30%, 50% and 20% respectively. The maxinnun allowable FAR is 2.5, ground coverage 45% and height 15 in. The maximum buildable area in sq.m of HIG units, considering a floor height of 3 in for all categories will be ______________

Answer: 41000


Q33. P, Q and R talk about S’s car collection. P states that S has at least 3 cars. Q believes that S has less than 3 cars. R indicates that to his knowledge, S has at least one car. Only one of P. Q and R is right. The number of cars owned by S is

(A) 0                          (3) 1                         (C) 3                          (D) Cannot be determined

Answer: (A)

(Answer provided by Abhinav. Great observation by Abhinav, the same question asked in GATE (Mechanical) with a twist. Read in comment section.)


Q34. Two very famous sportsmen Mark and Steve happened to be brothers. and played for country K. Mark teased James. an opponent from country E. “There is no way you are good enough to play for your country.” James replied. “Maybe not. but at least I am the best player in my own family.”

Which one of the following can be inferred from this conversation?

(A) Mark was known to play better than James

(B) Steve was known to play better than Mark

(C) James and Steve were good friends

(D) James played better than Steve

Answer (B)

(Question & Answer provided by Abhinav)


Q35. In a company with 100 employees. 45 earn Rs. 20.000 per month. 25 earn Rs. 30.000. 20 earn Rs. 40,000. 8 earn Rs. 60,000. and 2 earn Rs. 150.000 The median of the salaries is

(A) Rs. 20,000                   (B) Rs. 30.000                    (C) Rs. 32.300                     (D) Rs 40.000

Answer: (B)  30,000

(Question & Answer provided by Abhinav)


Q36. ‘Cold joint’ refers to the

(A) expansion joint in large span concrete members

(B) interface between an already setting concrete and a fresh batch of concrete

(C) structural crack arrested by embedding metal. rods

(D) joining of two similar metals in vacuum

Answer: (B) interface between an already setting concrete and a fresh batch of concrete


Q37. Liquidated damage refers to the

(A) cost borne by the contractor to rectify defects within defect-liability period

(B) compensation paid on breach of contract to the affected party by the other party

(C) money paid by the insurance company to the owner of insured property if it is damaged

(D) money earned by the owner from selling damaged property through auction

Answer: (B)


Q38. Select the right option representing strategic components arranged in ascending order of specified minimum area under Smart City Mission of Government of India.

(A) Greenfield development – Redevelopment – Retrofitting

(B) Redevelopment – Greenfield development – Retrofitting

(C) Retrofitting – Redevelopment – Greenfield development

(D) Redevelopment – Retrofitting – Greenfield development

Answer: (B) Redevelopment – Greenfield development – Retrofitting


Q39. Which of the following processes is NOT adopted in solid waste management?

(A) Incineration     (B) Pyrolysis        (C) Flocculation     (D) Sanitary landfill

Answer: (C) Flocculation

Pyrolysis is a thermochemical decomposition of organic material at a very high temperature. The word is coined from the Greek-derived elements pyro “fire” and lysis “separating”.


Q40. The principle of Eminent Domain is the power to

(A) restrict exercise of rights in land through zoning and environmental laws

(B) control land use

(C) retain laud use

(D) acquire and take possession of property in order to promote public interest

Answer: (D)


Q41. In a multi-storied building, the type of plumbing system suitable for reusing the sullage for non-

potable use is

(A) single stack system               (B) partially ventilated single stack system

(C) one pipe system                   (D) two pipe system

Answer (D) Two pipe system


Q42. In one litre of paint, volume of solid pigment and volume of non-volatile binder are 400 cc and 600 cc respectively. The Pigment Volume Concentration number of the paint is_______

Answer: 40 (This answer was challenged, earlier it was 0.4)

Pigment Volume Concentration (PVC)

% PVC = 100 * Vpigment / (Vpigment + Vnon-volatile binder)

Vpigment                   = pigment volume

Vnon-volatile binder = non-volatile binder volume


Q43. Data on ‘households with one or more married couples sharing room with a person aged 12 years or more’, is used for computing

(A) housing density                    (B) housing shortage

(C) homing price                       (D) housing affordability

Answer: (B) housing shortage


Q44. In Geographic Information System, DEM represents information on

(A) vegetation cover (B) soil type          (C) water table       (D) topography

Answer: (D) topography

DEM (Digital Elevation Model) The representation of continuous elevation values over a topographic surface by a regular array of z-values, referenced to a common vertical datum. DEMs are typically used to represent the bare-earth terrain, void of vegetation and manmade features. Source: esri.com


Q45. In which of the following models does the private partner own the revenue as well as the risk

associated with the project for a limited period of time?

(A) Build. Own, Operate (BOO)

(B) Build, Own, Operate, Transfer (BOOT)

(C) Design, Build, Finance, Operate (DBFO)

(D) Design, Bid, Build (DBB)

Answer: (B) BOOT


Q46. Excellence in Design for Greater Efficiency (EDGE) programme DOES NOT focus on

(A) lower carbon emission                 (B) greater resource efficiency

(C) cost effectiveness                          (D) labour safety

Answer: (D) labour safety

EDGE calculates the utility savings and reduced carbon footprint of a green building against a base case. For non-residential buildings, it can be seen how much extra it costs to build green – and how short a time it takes to earn back the money through operational savings. By entering as much of the building’s information as possible into the EDGE software, and choosing systems and solutions, savings grow.


Q47.The concepts of ‘serial vision’, ‘punctuation’ and ‘closure’ were proposed by

(A) Le Corbusier                                (B) Louis Kahn

(C) Gordon Cullen                               (D) Kevin Lynch

Answer: (C) Gordon Cullen


Q48. Match the international events in Group-I with their directives in Group-II.

GROUP I GROUP II
P. Earth Summit, Rio de Janerio, 1902 1. Kyoto Protocol
Q. UN Framework Convention on Climate Change, New York 2. Agenda 21
R. UN Sustainable Development Summit, New York, 2015 3. Heritage conservation
S. Habitat H, Istanbul, 1996 4. Agenda 2030
5. Housing for All

(A) P-1, Q-5, R-4, S-3                   (B) P-1, Q-5, R-2, S-3

(C) P-2, Q-1, R-4, S-5                   (D) P-2, Q-1, R-5, S-4

Answer: (C)


Q49. Match the planning techniques in Group-I with their salient features in Group-II.

GROUP I GROUP II
P. Land pooling 1. Assigning specific task on a short time horizon
Q. Action Plan 2. Assembling privately owned land parcels for development
R. Land sharing 3. Agreement for reallocation of land between occupiers and owners
S. Transfer of Development Rights 4. Assigning specific task on a long time horizon
5. Incentive based voluntary shifting of FAR of a plot to another plot

(A) P-1, Q-5, R-4, S-3                   (B) P-2, Q-1, R-3, S-5

(C) P-2, Q-1, R-3, S-4                   (D) P-4, Q-2, R-1, S-5

Answer: (B)


Q50. Match the land use classes in Group I with the use zones in Group II

GROUP I GROUP II
P. Transportation 1. Sports complex
Q. Commercial 2. Heritage and conservation areas
R. Public and Semi-public 3. Burial ground
S. Recreational 4. BRT corridor
5. Service sector

(A) P-4. Q-1. R-3. S-5                          (B) P-5, Q-3. R-1. S-2

(C) P-4. Q-5. R-1, S-2                          (D) P-4, Q-5, R-3, S-1

Answer: (D)


Q51. Match the parameters in Group I with their units in Group II

GROUP I GROUP II
P. Traffic flow 1. Metre
Q. Traffic density 2. Cycles/second
R. Right of Way 3. Seconds
S. Traffic simal cycle length 4. Vehicle/km
5. PCU/hr

(A) P-5, Q-4, R-1,     S-2                               (B) P-5, Q-4,    R-1,  S-3

(C) P-S, Q-2. R-4,     S-3                               (D) P-4, Q-5,    R-1,  S-3

Answer: (B)


Q52. Calculate the volume of cement in cubic metre required for making 10 cubic metre of M20 grade Plain Cement Concrete work assuming the ratio of dry concrete mix to wet concrete mix as 1.52.

Answer: 2.7 to 2.9


Q53. A room measures 3 m (width) x 4 m (length) x 3 in (height). The outdoor temperature is 36 °C. The volumetric specific heat of air is 1300 J/cu.m.°C. The ventilation heat flow rate in Watts required to attain an internal room temperature of 26 °C with 3 air changes per hour is

Answer: 390


Q54. Match the equipment in Group-I with their applications in Group-II

GROUP I GROUP II
P. PR 1. Air conditioning
Q. FCU 2. Lighting
R. OLED 3. Power generation
S. BIPV 4. Motion detection
5. Daylight sensing

(A) P-4, Q-5. R-2,   S-1                              (B) P-1, Q-4, R-5,   S-3

(C) P4, Q-1, R-2,  S-3                              (D) P4, Q-2, R-5,    S-1

Answer (C)


Q55. Match the distinguished housing projects in Group -I with their architects in Group-II

GROUP I GROUP II
P. Nagakin Capsule Tower. Tokyo. Japan 1. Walter Gropius
Q. Tara Apartment, New Delhi, India 2. Moshe Safdie
R. Habitat 67. Montreal, Canada 3. Ralph Erskine
S. Byker Wall, New Castle. England 4. Charles Correa
5. Kisho Kurokawa

(A) P-5, Q-4, R-2, S-3                           (B) P-1, Q-3, R-4, S-5

(C) P-5, Q-2, R-1, S-4                           (D) P-5, Q-4, R-2, S-1

Answer (A)


Q56. Associate the structural systems in Group I with the buildings in Group II.

GROUP I GROUP II
P. Folded plates 1. Kurilpa Bridge, Brisbane
Q. Shell 2. Eden Project, Cornwall
R. Tensegrity 3. Riverside Museum. Glasgow
S. Pneumatic 4. MIT Auditorium, Boston
5. 30, St. Mary Axe, London

(A) P-3, Q-4, R-1, S-2     (B) P-5, Q-4, R-3, S-1

(C) P-3. Q-2. R-1, S-5     (D) P-1. Q-3. R-4. S-2

Answer (A)


Q67. A circular plate inclined at an angle 0 with horizontal plane generates an ellipse as top view with major axis and minor axis of 5 cm and 2.5 cm respectively. The value of 0 in degrees is___________

Answer: 60


Q58. Match the instruments in Group I with the corresponding tests in Group II.

GROUP I GROUP II
P. Pycnometer 1. Initial and final setting time
Q. Brinell’s Apparatus 2. Abrasion test
R. Los Angeles Apparatus 3. Surface hardness test
S. Vicat’s Apparatus 4. Slump test
5. Apparent Specific gravity

(A) P-5, Q-3, R-2, S-1                         (B) P-5. Q-4, R-2. S-1

(C) P-3, Q-2,R-1. S-5                         (D) P-2. Q-3, R-4, S-1

Answer (A)


Q59. Match the planning tasks in Group I with the tools of analysis in Group II.

GROUP I GROUP II
P. Population projection 1. Input-Output Analysis
Q. Regional resource allocation 2. Hardy Cross Method
R. Trip distribution 3. Cohort Analysis
S. Design of water distribution network 4. Gravity Model
5. Moving observer method

(A) P-3, Q-1, R-4, S-2                           (B) P-3. Q-5,R-4, S-1

(C) P-5, Q-1,R-3, S-4                           (D) P-1. Q-3,R-5. S-2

Answer (A)


Q60. As the two speakers became increasingly agitated, the debate became

(A) lukewarm       (B) poetic                              (C) forgiving                            (D) heated

Answer (D) Heated


Q61. He was one of my best______________and I felt his loss____________

(A) friend, keenly                 (B) friends, keen                    (C) friend, keener                   (D) friends, keenly

Answer (D)

Explanation here: https://www.quora.com/Which-usage-is-right-One-of-my-friends-or-one-of-my-friend


Q62. Let S1 be the plane figure consisting of the points (x, y) given by the inequalities Ix – 1l ≤ 2 and ly +2 l ≤ 3. Let S2 be the plane figure given by the inequalities x – y ≥ – 2,  y ≥ 1 and x ≤ 3. Let S be the union of S1 and S2. The area of S is

(A) 26                          (B) 28                         (C) 32                         (D) 34

Answer (C) 32


Q63. “Here, throughout the early 1820s, Stuart continued to fight his losing battle to allow his sepoys to wear their caste-marks and their own choice of facial hair on parade. being again reprimanded by the commander-in-chief. His retort that ‘A stronger instance than this of European prejudice with relation to this country has never come under my observations’ had no effect on his superiors.”

According to this paragraph. which of the statements below is most accurate?

(A) Shun’ s commander-in-chief was moved by this demonstration of his prejudice.

(B) The Europeans were accommodating of the sepoys’ desire to wear their caste-marks.

(C) Stuart’s ‘losing battle’ refers to his inability to succeed in enabling sepoys to wear caste-marks.

(D) The commander-in-chief was exempt from the European prejudice that dictated how the sepoys were to dress.

Answer (C)

Answered by Shivam Chandak


Q64. What is the sum of the missing digits in the subtraction problem below?

5 _ _ _ _

– 4 8 _ 8 9

_______________

1 1 1 1

(A) 8                          (B) 10                        (C) 11                         (D) Cannot be determined

Answer (D) Cannot be determined


Q65. The growth of bacteria (lactobacillus) in milk leads to curd formation.

Growth of bacteria (lactobacillus) in milk at two different temperatures.

A minimum bacterial population density of 0.8 (in suitable units) is needed to form curd. In the graph below, the population density of lactobacillus in 1 litre of milk is plotted as a function of time, at two different temperatures 25 °C and 37 °C.

Consider the following statements based on the data shown above:

i. The growth in bacterial population stops earlier at 37 °C as compared to 25 °C

ii. The time taken for curd formation at 25 °C is twice the time taken at 37 °C

Which one of the following options is correct?

(A) Only i                     (B) Only ii                   (C) Both i and ii              (D) Neither i nor ii

Answer (A) Only i

Facebook Comments

123 thoughts on “Q2017

  1. For question 20 they gave 60 persons for 500mm …. That a unit is 500mm or 50cm…. By the code book for a public building their should be minimum 2m wide entry / exit should be provided ….. Then for the for the population the width of the door is increased by units …. So for 2.2 m door …. 2.2m door the unit entry is 4 units …. Therefore 4*60
    And there are 4 such doors …. So 4*60*4 = 960 people is correct answer …. Which is provided by gate official….

  2. Q.20. NBC EXIT DOOR CALCULATION ..
    ans..960 right.
    nbc 2005..given the exit door.

    capacities of exits
    the unit of exit width,used to measure the capacity of any exit,shall be 500mm. a clear width of 250mm shall be counted as an additional half unit.clear width less than 250mm shall not be counted for the exit width..source by nbc 2005
    so..question given.each door exit dimension 2.2m.
    we are calculate the occupant by each floor 2m.
    thats means..2m to 2000mm*4 exit =8000mm
    now divide by 500mm width given for 60 occupant..
    so 8000mm/500mm =16 and multiply 4door width 2m.
    now multiply 16*60= 960 answer.
    thanks… for gatearchitecture.com

  3. Can anyone tell me….who has got selected for IITKGP MCP course 2017 in the first round (Mentioning the GATE RANK 2017) please ??

    1. No one yet challenged this question in our circle. Answer Key Challenge option is closed now. However answer 960 also seems to be correct. See the solution in the comment box.

  4. In Question no. 64 where sum of missing digits has to be determined.. why the answer is D.?? when the missing digits can be easily determined.. its
    50000-48889=1111
    and sum of missing digits –
    0+0+0+0+8=8
    plz tell me..

  5. u guyz who made this site are awesome….

    just tell me what will happen with the question for which theygave the wrong answer … the 960 instead of 1056 (fire exit question 49 )

    i will be in seven heavens if u reply soon

    1. This type of question seems to confuse or encourages aspirants to make an error. They might have made an assumption. 0.5 m width of door is assumed as one unit. So, for 2.2 m width of door can be assumed as 4 units (not in fraction like 4.4 because for extra 0.2 m width, a person can not pass through the door).

      We have 4 such doors, so 4 x 4 =16 units
      1 unit has capacity of 60 person.
      Therefore, occupancy = 16×60 = 960

      1. Thank you. And whats about the Q42, value of PVC. 0.4 or 40. I have gone through IS 101: Part 8 section 2 and 6. It should be 40.

      1. hi admin … can u please check the anser of querstion 49 as per paper issued by gate … its showing 960 but 1056 is the expected answer

  6. The paper was tough ,previous year question papers had some pattern ,but 2017 paper was very tricky and didn’t follow any pattern ,even in match based questions ,if a person knows 3 answers ,then he/she will get confused in the last option

  7. There was one match d following in which moshe safdie was… In that ques there was one bulding in london or england… what was its name??

  8. For Q32. Two ways to solve….
    1. By FAR: 60750 X 2.5 = 151762.5
    So total built-up = 151762.5
    30% of this built-up = 45,528.75
    2. By ground cover:
    60750 X 0.45 = 27317.50
    No. Of floors is 5
    So, 27317.5 X 5 = 1365875
    30% of this = 40,976.25

    I don’t know which is correct. But I feel both are right

    1. By FAR: 60750 X 2.5 = 151762.5
      So total built-up = 151762.5
      30% of this built-up = 45,528.75
      Now ground coverage 45% of 45.528.75= x abd the x will be the ground c9verage and then we will multiply this area by 5 and we will get the max area. The ques was.. what will be the maximum area of hig.. and it was also mentioned that the distribution percentage was with respect to buildable area

    2. 40976 is the right ans , because via far we could achieve maximum permissible built up but here ground coverage and height restrictions are fixed… in equation 1 if we utilised complete far no of stories are 5.55 but the permisssible no of floor and height are given I.e 5 story. Hence we must follow given ground coverage and no of story

  9. Hey evryone!! I have something in my mind. In that mig lig.. ques. Evrybody came wid different methods and all. But i think that sabke answers correct except ehose who didnt use far in calculation. The ques is how??
    So here is the theory… No matter what were steps 1 by 1.. how much percentage of wat… The thing is.. when we put everything in one equation… We will gat the same ans.. becoz it is mutiplicatio. After all.. and then the ans is after the calculation is multiplied by 5..

  10. ans of q 23 is trumpet
    Trumpet interchange: Trumpet interchange is a popular form of three leg interchange. If one of the
    legs of the interchange meets a highway at some angle but does not cross it, then the interchange is called
    trumpet interchange. A typical layout of trumpet interchange is shown in figure 39:2.
    2. Diamond interchange: Diamond interchange is a popular form of four-leg interchange found in the
    urban locations where major and minor roads crosses. The important feature of this interchange is that
    it can be designed even if the major road is relatively narrow. A typical layout of diamond interchange is
    shown in figure 39:3.
    3. Clover leaf interchange: It is also a four leg interchange and is used when two highways of high volume
    and speed intersect each other with considerable turning movements. The main advantage of cloverleaf
    intersection is that it provides complete separation of traffic. In addition, high speed at intersections
    can be achieved. However, the disadvantage is that large area of land is required. Therefore, cloverleaf
    interchanges are provided mainly in rural areas. A

  11. in question 16, the excavation one,it was mentioned that cut and fill method should be used. so, in my opinion the correct answer should be 3000 cum. i mean that is the minimum excavation required. thoughts..?

    1. Pmay.. pradhan mantri awas yojana_housing to all

      Amrut_ atal mission rejuvenetion…. Which will replace jnnurm

      Hriday_heritage cities development
      Nrum_rural urban cluster..

      My confusion is that what was the fourth option actually..

  12. There is one cone of radius 5 m and height 12 m if opened the angle subtended by arc. Find
    out the angle in term of (pie)

    10/13 *22/7

  13. Mark and Steve were brothers who played for a country k, James was another player who
    played for country E.Mark used to tease James by saying “there is no way you’re good enough
    to play for your country”, to this, James would say “at least i am the best player in my family”…
    what conclusion can be drawn from the above paragraph
    (A) mark plays better than James,
    (B) mark plays better than Steve,
    (C) Steve is known to play better than mark
    (D) Steve and mark are good friends
    [Ans. C]

  14. 100 Employees
    45 get 20,000/- salary
    25 get 30,000/- salary
    20 get 40,000/- salary
    8 get 60,000/- salary
    2 get 1, 50,000/- salary
    Median of the above data is
    [Ans. *]
    30,000

  15. q 33 ans is 3
    qstn is just reversed in mechanical exam
    P, Q and R are three people talking about number of cars the person S is having
    P says that S is having at least 3 cars
    Q says that S is having less than 3 cars
    R says that S is having at least 1 car
    If only one of them is correct, then whose statement is correct?
    (A) P
    (B) Q
    (C) R
    (D) None of these

    1. if p is right saying S is having aleast 3 cars then r is also right which is contradiction to the answer
      so
      if s having 0 cars then only q is right

      1. P states that S has atleast 3 cars = > 3
        Q believes that S has less than 3 cars = 1
        P’s and Q’s statements are exactly opposite in nature and R’s statement is proportional to P’s
        statement.
        From the given data, only one person statement is right as it mean that two person statements are
        wrong. i.e., P and R when S has zero cars.

  16. In 2001 ,the population is 500000, rate of growth is 5% per decade, house hold size 4.5.exisiting no : of houses is 100000.what will be the number of dwelling units needed for 2021 ? 10,000 du will be constructed by 2011 and 5000 will be obsolete by 2021

  17. i cant understand the paper pattern .in the qstn paper missed so many technical topic . a one qstn is related to conference agenda why ask this qstn too much numerical problem based on aptitude test. in a 2 marks qstn only two type of qstn 1 is matching and another one is numrical

  18. Constricted end velocity was to be found if non constricted end had velocity 2m/s diameter of constricted end was half of that of the non constricted

  19. The paper was quite difficult this time as compared to previous years.The numericals were little tricky and also the architecture theory questions were little wierd and on a difficult side

    1. 60000 was the cost quoted by contractor. 70000 was the actual cost. Therefore 10000 was the overrun. Then simply multiply with percentage… Which I don’t remember… I guess overrun was 20%

      1. 8500 was the answer. his fees 15% of total project cost 70k was 10500 – 20% penalty for overrun cost 2000= 8500

  20. Excavation sum…. 40X30 m is plot size slope is 30 degrees how much is needed to be excavated to make this plot flat? Slope is along the longer side of the site

  21. Population increase 5% per 10 years . Initially 500000 ppl and 100000 DU in 2031 how many more will be needed?
    Assume 10000 new houses built in 2021
    5000 will be unusable in 2031

    1. for 60 ppl -.5m
      therefore for 1 person =.5/60=.0083 (aprox -.008)
      so , with regard to 2.2 m it will be – 2.2 /.008=275
      therefore .for 4 such doors it will be 275*4=1100 ppl
      but if u solve it directly like,
      .5 —- 60 ppl
      so ,2.2 —
      (2.2*60)/.5=264 therefore 264*4=1056

      the approx makes a diff of 44 :/ so will the answer be given in a range ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: