Q2016

Question Paper GATE 2016

The GATE 2016 AR was a bit unpredictable. Questions were slightly off  the patterns this year. Numericals were twisted. Questions were also asked from current affairs. For example,  in Earthquake 2015 in Nepal, many heritage buildings collapsed such as ‘Dharahara’. When Charles Correa died in 2015 in Mumbai, a movie was made in the memory of called ‘Volume Zero’. Cutoff marks 38.90


Part 1- Aptitude

Q1. An apple costs Rs. 10. An onion costs Rs. 8.     (1mark)
Select the most suitable sentence with respect to grammar and usage.
(A) The price of an apple is greater than an onion.
(B) The price of an apple is more than onion.
(C) The price of an apple is greater than that of an onion.
(D) Apples are more costlier than onions.

Answer: (C)


Q2.  It takes 10 s and 15 s, respectively, for two trains travelling at different constant speeds to completely pass a telegraph post. The length of the first train is 120 m and that of the second train is 150 m. The magnitude of the difference in the speeds of the two trains (in m/s) is ____________.     (1 mark)
(A) 2.0 (B) 10.0 (C) 12.0 (D) 22.0

Answer: (A)

Speed of the first train = length/time = 120/10 = 12m/s

Speed of the second train = length/time = 150/15 = 10m/s

2.0 m/s is the difference in the train speed.


Q3.  The number that least fits this set: (324, 441, 97 and 64) is ________.     (1 mark)
(A) 324 (B) 441 (C) 97 (D) 64

Answer: (C). 97 is the odd number out. All other numbers are squares.


Q4. The Buddha said, “Holding on to anger is like grasping a hot coal with the intent of throwing it at
someone else; you are the one who gets burnt.”Cluching is the best suited word.    
(1 mark)

Select the word below which is closest in meaning to the word underlined above.
(A) burning (B) igniting (C) clutching (D) flinging

Answer: (C) clutching


Q5. M has a son Q and a daughter R. He has no other children. E is the mother of P and daughter-in-law of M. How is P related to M?     (1 mark)

(A) P is the son-in-law of M. (B) P is the grandchild of M.
(C) P is the daughter-in law of M. (D) P is the grandfather of M.

 Answer: (B)


Q6. A straight line is fit to a data set (ln x, y). This line intercepts the abscissa at ln x = 0.1 and has a slope of −0.02. What is the value of y at x = 5 from the fit?   (2 marks)

 (A) −0.030                  (B) −0.014                   (C) 0.014                     (D) 0.030

Answer: (A)

The equation of a line is

y = mx + c where m is the slope & c is the y-intercept

Now, In this question x is replaced with lnx

So, the equation of line becomes,

y = mlnx + c

or, y = -0.02lnx + c

We have given with abscissa which is essentially x-intercept. So, now we have to find ‘c’ the y-intercept.

for, y=0, lnx = 0.1 (given in the question)

Putting the value,

0 = -0.02×0.1 + c

or, c = 0.002

So, the equation of line becomes,

y = -0.02lnx + 0.002

putting x = 5 (asked in the question)

y = -0.002ln5 + 0.002 = -0.002×1.6 + 0.002 = -0.03

(ln5 = 1.6)


Q7. The overwhelming number of people infected with rabies in India has been flagged by the World Health Organization as a source of concern. It is estimated that inoculating 70% of pets and stray dogs against rabies can lead to a significant reduction in the number of people infected with rabies.     (2 marks)

Which of the following can be logically inferred from the above sentences?

(A)       The number of people in India infected with rabies is high.

(B)       The number of people in other parts of the world who are infected with rabies is low.

(C)       Rabies can be eradicated in India by vaccinating 70% of stray dogs.

(D)       Stray dogs are the main source of rabies worldwide.

Answer: (A)


 Q8. Find the area bounded by the lines 3x+2y=14, 2x-3y=5 in the first quadrant.     (2 marks)

(A) 14.95 (B) 15.25 (C) 15.70 (D) 20.35

Answer: (C) 15.25

Q8. lines 3x+2y=14 & 2x-3y=5

Let orange line be, 3x+2y=14

and blue line be, 2x-3y=5

Solving both equation, we get, (x=4 , y=1) the intersection points of the lines.

To get the required area in the first quadrant, we have to deduct the area of the triangle formed by the orange line, blue line & the x-axis from the area bounded by the orange line in the first quadrant.

Area of the triangle = 1/2 x base x height = 1/2 x B x A = 1/2 x 13/6 x 1 = 13/12 ………….(P)

Area bounded by orange line and X & Y axis = (1/2) x (x-intercept) x (y-intercept) = 1/2×14/2×7 = 98/6 …………….(Q)

So, required area = (Q) – (P) = 98/6 – 13/12 = 183/12 = 15.25


Q9. A flat is shared by four first year undergraduate students. They agreed to allow the oldest of them to enjoy some extra space in the flat. Manu is two months older than Sravan, who is three months younger than Trideep. Pavan is one month older than Sravan. Who should occupy the extra space in the flat.     (2 marks)

(A) Manu (B) Sarvan (C) Trideep (D) Pavan

Answer: (C) Trideep


Q10. The velocity V of a vehicle along a straight line is measured in m/s and plotted as shown with respect to time in seconds. At the end of the 7 seconds, how much will the odometer reading increase by (in m)?     (2 marks)

Q10. The odometer reading

(A) 0 (B) 3 (C) 4 (D) 5

The odometer will read 5. (The area shaded under the graph). Odometer is an instrument for measuring the distance travelled by a wheeled vehicle. So, you have to just count the no. of squares made by triangles of the graph.


Part 2 – Architecture

 Q1.  The unit of Thermal Conductivity of a material is    (1 mark)
(A) W/(m K) (B) W/(m2 K)
(C) m K/W (D) m2 K/W

Answer: (A ) W/(m K) (Watt per meter per Degree Kelvin)

Possible Intent: The examiner may need to know you the difference between Thermal Conductivity or Thermal Conductance.

k-value – Thermal Conductivity

Thermal conductivity is the time rate of steady state heat flow through a unit area of a homogeneous material induced by a unit temperature gradient in a direction perpendicular to that unit area, W/m⋅K.

k = q(L/T)

Where,

L – Thickness of the specimen (m)

T – Temperature (K)
q – Heat flow rate (W/m2)

C-value – Thermal Conductance

Thermal conductance is the time rate of steady state heat flow through a unit area of a material or construction induced by a unit temperature difference between the body surfaces, in W/m2⋅K. C-value, hence, is the reciprocal of the R-value and can be expressed as Equation .

Consequently, the value of the thermal conductance can be calculated by dividing the thermal conductivity with the thickness of the specimen.


 Q2.  In a flat slab, the load is transferred through:

(A)  Beam Action    (B) Membrane Action    (C) Plate Action    (D) Vector Action

Answer: (C)

Generally, the term flat slab means a reinforced concrete slab with or without drops, supported generally without beams, by columns with or without flared column heads.

In flat slabs, the loads on the slab are directly transferred by plate action to the columns, whereas in conventional  slabs with beams, the loads are first transferred from slabs to the beams and then from beams to the column.


Q3. Statutory setback of a building depends on     (1 mark)
(A) Building height (B) Property boundary
(C) Width of access road (D) Ground coverage

Answer: (A)


Q4. As per Census of India 2011, Nagar Panchayat refers to     (1 mark)
(A) Rural area surrounded by a growing city
(B) Urban area within a panchayat
(C) Rural area adjacent to a nagar
(D) Urban area with a statutory local government 

Answer: (D)


Q5. ‘AMRUT’, the new scheme launched by Government of India, stands for     (1 mark)
(A) Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation
(B) Atal Mission for Renewal of Urban Transportation
(C) Atal Mission for Redevelopment of Urban Transportation
(D) Atal Mission for Renewal and Urban Transformation

Answer (A)

Notes: The purpose of Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) is to
(i) Ensure that every household has access to a tap with assured supply of water and a sewerage connection;
(ii) Increase the amenity value of cities by developing greenery and well maintained open spaces (parks); and
(iii) Reduce pollution by switching to public transport or constructing facilities for non-motorized transport (e.g.
walking and cycling).
According to the initiative taken by the Government under Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation
(AMRUT), the government is aiming to improve the existing basic infrastructure services like extending clean drinking
water supply, improving sewerage networks, laying of storm water drains, improving public transport services and
creating green public spaces like parks etc, with special focus on creating healthy open spaces for children.
The scheme Housing for All by 2022 and Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) were
launched on the same day June 2015.
Under this scheme the government is targeting 500 cities, these 500 cities are selected on the basis of population i.e. one
lakh and above, while the other criteria of selection will apply for certain locations like tourist popularity, cities located at
the stems of main rivers, certain popular hill towns and some select islands.
The initiative was announced by PM Narendra Modi on 25 June 2015, and is said to be aiming to transform 500 cities and
towns into efficient urban living spaces, with special focus on a healthy and green environment for children. it was also
reported that Cabinet has approved Rs 50,000 crore for this mission which is to be spent over the next five years.
– Here is the purpose under AMRUT
– Ensures basic infrastructure and sanitation.
– Focus on water supply and sewage.
– Promoting public transport.
– Enabling walking, cycling, greenery and open spaces.
– Improving Urban governance through reform.
– Capacity Building.


Q6.  Spatial connectedness in GIS refers to     (1 mark)
(A) Tomography (B) Topography (C) Topiary (D) Topology

Answer: (D)

Notes: Tomography imaging is the process where image slices of the object of interest are taken. These slices can then be reconstructed to produce a full image representing the original object. Computer Tomography (CT) is a widely used imaging service which has been in used for medical purposes.

Topography is the shape of Earth’s surface and its physical features, such as mountains, valleys, canyons, and other land forms.

Topiary is the art of ornamental gardening. Landscape designers grow outdoor topiary by trimming bushes and trees the way a sculptor works stone.

Topiary, the art or practice of clipping shrubs or trees into ornamental shapes.

Remote Sensing is a general term for geodata collection at a distance from the subject area.

Photogrammetry is the science of making measurements from photographs, especially for recovering the exact positions of surface points.Moreover, it may be used to recover the motion pathways of designated reference points located on any moving object, on its components and in the immediately adjacent environment.


Q7.  Low-emissivity coating on a glazing unit     (1 mark)
(A) Increases the SHGC (B) Increases the VLT
(C) Reduces the SHGC (D) Increases the VLT and SHGC

Low emissivity coating on a curtain system leads to:

Answer: (C)

Visible Light Transmission (VLT)

The percentage of visible light that is transmitted through the glazing assembly. This is the essential characteristic for daylighting calculations. A perfectly clear window would have a VLT of 100 percent. Most practical assemblies for architectural use are between 35 and 80 percent.

Solar Heat Gain Coefficient (SHGC)

The percentage of total solar radiant energy that is transmitted through the assembly. This is the essential characteristic for solar gain calculations. For ordinary windows without special coatings, the SHGC and the VLT are the same and sometimes called the shading coefficient (SC). However, with modern coated windows, the SHGC is almost always lower than the VLT. Such window systems are generically referred to as low-emissivity or lowE and are used in most commercial construction.


Q8.  The components measuring Human Development Index (HDI) of a nation are     (1 mark)
(A) Life expectancy, Education and Per Capita Income
(B) Life expectancy, Economy and Housing
(C) Health, Development and Per Capita Income
(D) Housing, Health and Hygiene

Answer: (A) Life expectancy,  Education & Gross national income per capita.

Human Development Index (HDI): Worldwide

Q9. The concept of ‘Dry Garden’ is associated with
(A) Japanese Garden (B) Chinese Garden (C) Mughal Garden (D) Egyptian Garden

Answer: (A) Japanese garden

Elements
– A stone lantern representing four natural elements: earth, water, fire and wind
– Statues of male and female lions, placed at the entrance of the garden in order to protect the garden from
intruders, representing the two opposite forces: yin and yang (fire and water, male and female).
– Water basin known as a deer chaser, which keep deer away by making a special sound when filled up
– The koi fish swimming in ponds, which has a decorative meaning
– Typical Japanese bridge, called a moonbridge, whose purpose is to reflect artistic feelings.

Japanese garden, the boundary line between garden and its surrounding landscape is not distinct.

 

 

Q10. Semi circular niche in a Mosque in the direction of Mecca is known as

(A) Sahn (B) Minbar (C) Qibla (D) Mihrab

Answer: (D) Mihrab


Johnson Wax Building by Frank Lloyd Wright

 Q11. ‘Mushroom Column’ is a typical feature of     (1 mark)
(A) Pantheon, Rome (B) Parthenon, Athens
(C) Chrysler Building, New York (D) Johnson Wax Building, Racine

Answer (D)  Johnson Wax Building – Architect: Frank Lloyd Wright


Q12. Shodhan House, Ahmedabad was designed by     (1 mark)

Shodhan House by Le Corbusier

(A) Anant Raje (B) Le Corbusier
(C) Louis I. Kahn (D) B. V. Doshi

Answer: Le Corbusier


‘Dharahara’ before & after the earthquake in Nepal

Q13. ‘Dharahara’ refers to       (1 mark)
(A) Concept of Vastu Shastra
(B) Elevation feature of a Hindu Temple
(C) Heritage tower at Kathmandu
(D) Construction method of Buddhist Architecture

Answer: (C) Heritage tower at Kathmandu


Q14. As per CPWD Guidelines and Space Standards for Barrier Free Built Environment, the minimum
turning radius for a wheelchair in mm is     (1 mark)
(A) 900 (B) 1200 (C) 1500 (D) 1800

Answer: (A)

 

 

 

 

 

 


 Q15.  In CMYK colour model, ‘K’ represents the colour     (1 mark)
(A) White (B) Black (C) Blue (D) Green

Answer: Black


Q16.  Super plasticizer is added in a concrete mix to     (1 mark)
(A) Reduce the water-cement ratio for a given workability
(B) Increase the water-cement ratio for a given workability
(C) Reduce the flow
(D) Reduce the content of coarse aggregate

Answer: (A)


 Q17.  ‘Volume Zero’ is a film based on the architectural works of
(A) Peter Eisenman (B) Charles Correa
(C) Daniel Libeskind

Answer: (B) Charles Correa


Q18. The concept of Transit Oriented Development (TOD) refers to     (1 mark)
(A) Transit oriented planning in institutional campuses
(B) High density development along a mass transit corridor
(C) Orienting residential blocks towards the transit in a gated community
(D) Spatial design for persons with disabilities along a mass transit corridor

Answer: (B)Transitoriented development, or TOD, is an approach to development that focuses land uses around a transit station or within a transit corridor


Q19. Map is

(A) Isographic projection         (B)Orthographic projection

(C) Axonometric Projection   (D) Oblique projection

Answer: Orthographic projection


Q20.  ‘Segregation at source’ is a concept associated with     (1 mark)
(A) Solid waste management (B) Disaster management
(C) Traffic management (D) Water management


Answer:(A)


Q21. In a residential neighbourhood, the net area of residential plots is 50 percent of the total area. If the population is 8000, the ratio of net density to gross density of the neighbourhood is ________      (1 mark)

Answer: 2

Solution: Let, area of the plot be x.

Net density/ Gross density = (8000/0.5x)/(8000/x) = 2


Q22.    As per the Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remains Act, 2010, the extent of ‘prohibited area’ beyond the ‘demarcated protected area’ in meters is     (1 mark)
(A) 50 (B) 100 (C) 200 (D) 500

Answer: 100m


Q23.  ‘Indore Slum Networking Programme’ has been planned by     (1 mark)
(A) B. V. Doshi (B) Dulal Mukherjee
(C) Anil Laul (D) Himanshu Parikh

Answer: (D) Himanshu Parikh


Q24. A hemispherical earth mound of 3 meter diameter is proposed to be constructed in a children’s park. If the proportion of soil and sand for the construction is 3:2, the estimated volume of soil in cubic meters is ________  (1 mark)

Answer: 42.43 CuM

Solution: Volume of sphere is 4/3(πr3)

Volume of hemisphere = ½ x4/3 (22/7×3/2×3/2×3/2) = 99/14

So, volume of mud = 3/5x(99/14) =  4.24 CuM


Q25. One litre of acrylic paint can cover 16 sqm of wall area for the first coat and 24 sqm for the second coat. The walls of a lecture hall measuring 12m × 8m × 4m (L × B × H) need to be painted with two coats of this paint. The hall has total glazed fenestration area of 12 sqm. The number of 4 litre
paint containers required will be __________  (2 marks)

Answer:  Answer provided by the official GATE is 4


Q26. ‘Summit Curve’ is a term associated with the design of     (1 mark)
(A) Roads and flyovers (B) Escalators and elevators
(C) Tensile fabric structures (D) Geodesic domes

Answer: (A) Roads and flyovers

Creation of super elevation.

Q27.  The estimated number of bricks (unit size: 250 mm × 125 mm × 75 mm) for laying one course of a 250 mm thick brick wall using rat-trap bond for a running length of 3.9 meter will be ___________ (2 marks)

Answer: 36


Q28. In 2001, the population and work force participation rate of a town were 30,000 and 30 percent respectively. The work force participation rate in the year 2011 increased to 34 percent. If the decadal population growth rate was 6 percent, the increase in the number of working people in the town in 2011 was __________  (2 marks)

Answer: 1812

Solution: Working population in 2001 = 9000

In 2011, total population = 30,000 + 6% of 30,000 = 31,800

Now, 34% of 31,800 is the work force = 10812

So, increase in work force = 10812 – 9000 = 1812 Ans.

 Q29.  In a 20 storey building with 3m floor to floor height, a passenger lift is hoisted by a steel rope.
Weight of the lift car is 750 kg and ultimate load the steel rope can carry is 39,000 kg. Assuming a
factor of safety of 20 for the steel rope and an average passenger weight of 75 kg, the passenger
capacity of the lift is ____________

Answer: 16

Solution: Usable strength of steel rope = 39000/20 = 1950 kg

Stength of steel rope considering liftcar weight = 1950 – 750 = 1200kg

Capacity of lift = 1200/75 = 16 person


Q30. A room is mechanically ventilated through four air-conditioning ducts. The opening area of each duct is 0.35 sqm. The air velocity in the duct is 0.5 m/s. The temperature difference between the ambient air and supply air is 10 °C. Volumetric specific heat of air is 1250 J/m3 °C. Assuming one Ton of refrigeration (TR) equals 3.5 kW, the cooling load of the room in TR will be_____________   (2 marks)

Answer: 2.5

Solution: Total area of the duct = 4 x 0.35 = 1.4 sqm

Total air volume in the room collected in 1 hr (3600 sec) = 1.4 x 0.5 x 3600 = 2520 cum

Total energy required = ms∆t = 2520 x 1250 x 10 = 31500000 Joule

Load in TR = (31500000/3.5KW)/3600 = (31500000/3500)/3600 = 2.5

Q31. Match Group I with Group II

GROUP I GROUP II
1.
P Nadyavarta

(Square  or Rectangle)

2.   Q Swastika
3.   R Padmaka

 

 

4. S Chaturmuka
5.                                                                                   T Karmuka

 

Answer:   1-P, 2-Q, 3-R, 4-S   


Q32.  Match Group I with Group II

GROUP I GROUP II
1. Villa Müller, Prague P  Adolf Loos
2. Farnsworth, Illions Q Mies van der Rohe
3. Schröder House, Utrecht R Gerrit Rietveld
4. Dancing House, Prague S Frank Gehry

Answer:  1-P, 2-Q, 3-R, 4-S   

Villa Müller

Villa Müller, Prague Known as an innovative landmark of early modernist architecture, the
Villa Müller embodies Loos’ ideas of economy and functionality. The spatial design, known as
Raumplan, is evident in the multi-level parts of  individual rooms, indicating their function and symbolic importance. Raumplan is exhibited in the interior as well as the exterior.

 

Farnsworth, Illions by Mies van der Rohe

 

 

 

 

 

Schröder House, Utrecht by Gerrit Rietveld
Dancing House, Prague by Frank Gehry

Villa Müller, Prague by Adolf Loos


 Q33.  Find the reverberation time of room 4m x 3m x 3m (LBH) with the help of following data.

  Wall Ceiling Floor
Percentage area 30 70 40 60 100
Absorption coefficient 0.4 0.1 0.6 0.1 0.1

 

Answer: 0.37 (0.44 to 0.46 answer by official GATE)

Solution: t = 0.16x [(V/A)] = 0.16 [(4x3x3)/15.44] = 0.37 Sec

Calculation of ‘A’

Wall area = perimeter of wall x height = [2(4+3)] x [4] = 56 sqm = P

Ceiling area = 4×3 = 12 sqm = Q

Floor area = 4×3 = 12 sqm R

So, A = P[(0.4 x 30%) + (0.1 x 70%)] + Q[(0.6 x 40%) + (0.1 x 60%)] + R (0.1 x 100%)

= P[(0.4 x 0.3) + (0.1 x 0.7)] + Q[(0.6 x 0.4) + (0.1 x 0.6)] + R (0.1 x 1)

= 56[(0.4 x 0.3) + (0.1 x 0.7)] + 12[(0.6 x 0.4) + (0.1 x 0.6)] + 12 (0.1 x 1)

= 56(0.12 + 0.07) + 12(0.24 + 0.06) + 12 x 0.1

= 56 x 0.19  + 12 x 0.3 + 1.2

=  10.64 + 3.6 + 1.2

= 15.44


 Q34.  Match Group I with Group II

GROUP I GROUP II
1. Mohenjo-Daro P Grid Iron Street Pattern
2. Babylon Q Hanging Garden
3. Kahun R Enclose court
4. Athens S Agora
    T Forum

 

Answer:  1-P, 2-Q, 3-R, 4-S


Q35. A four-storey building with equal areas in each floor is required to be designed on a plot with FAR of 2.0. If the FAR is increased to 2.2, the percentage increase in ground coverage utilizing full FAR in both cases will be ___________  (2 marks)

Answer: 10

Solution: Let site area be 100 unit. FAR = 2 means built up area = 2×100 = 200 unit. As each floor has equal area, so each floor area = 200/4 = 50 unit. So ground coverage = 50 sqm.

In the second case, site area = 100 unit. Built up area = 220 as FAR=2.2

Ground coverage = 220/4 = 55

So ground coverage is increased from 50 to 55. Therefore, change in % = 10%


Q36.  Match Group I with Group II

GROUP I GROUP II
1. Palazzetto dello Sport, Rome P PL Nervi
2. Olympic Arena, Tokyo Q Kenzo Tange
3. Bird Nest, Beijing R Herzog & de Meuron
4. Olympic Stadia, Munich S Frie Otto
    T Rozer Tailbr

 

Answer:  1-P, 2-Q, 3-R, 4-S

 


Q37.  The difference in invert levels between two pits separated by a distance of 30 meter is one meter. An intermediate pit is required to be constructed at a distance of 18 meter from the pit at higher level. Maintaining the same slope, the difference in invert levels of the new pit and the pit at lower level in mm will be _________ (2 marks)

Answer: 400

Solution: 30/1= 12/x => x = 12/30 = 0.4 m =400mm


Q38.  Match Group I with Group II

GROUP I GROUP II
1. Coagulation P Alum
2. Filtration Q Sand
3. Disinfection R Chlorine
4. Softening S Sodium Zeolite
    T Ammonium Hydroxide

 

Answer:  1-P, 2-Q, 3-R, 4-S


Q39. Match Group I with Group II

GROUP I GROUP II
1. Acquisition P Ownership
2. Planning permission Q Land use
3. Building plan sanction R Construction  Land cover
4. Mutation S Land
    T Land cover

 

Answer:  1-P, 2-Q, 3-R, 4-S


 Q40. As per URDPFI guidelines, the number of Equivalent Car Space (ECS) required to accommodate ten cars, sixteen scooters and forty bicycles will be______________     (2 marks)

Answer: 21.2 (18 by official GATE answer)

Solution: ECS = 1 x10 + 0.2 x 16 + 0.2 x 40 = 21.2


Q41. Match Group I with Group II

GROUP I GROUP II
1. Parliamentary P Hinge
2. Aldrop Q Bolt
3. Mortise R Lock
4. Panic S Bar

 

Answer:  1-P, 2-Q, 3-R, 4-S

Parliament door hinge

 

 

 

 

 

 

Mortise Lock

 

 

 

 

 

 

Panic bar

 

 

 

 

 

 

Aldrop bolt

 

 

 

 

 

 


Q42. Hoop & Meridional force is found in  (2 marks)

(A)  Dome  (B) Truss  (C)  Folded Plate  (D)  Space Frame

Answer: Dome


Q43. A solar photo-voltaic system is proposed to be installed at the roof top of a hostel. The cost of installation and the annual maintenance are INR 2,40,000 and INR 6000 respectively. It is expected to generate 600 kWh of electricity per month. Assume unit price of electricity as INR 5. Ignoring the discount rate, the payback period of the investment in years is____________   (2 marks)

Answer: 8

Solution: Let the payback time be ‘P’ year.

So, 240000 + 6000P = 600x5x12xP

⇒  240000 +6000P = 36000P

⇒  240000 = 30000P

⇒  P = 8 Years


Q44. In a housing project, the number of LIG, MIG and HIG units are in the ratio of 1:1:2. The ratio of areas of the units is 3:5:8. Assume unit cost of construction is same for all the three types. For a no profit no loss situation, if 10% discount is offered to LIG and MIG units on sale price, extra charge in percentage payable per HIG unit will be ____________  (2 marks)

Answer: 5

Solution: Let,

No. of LIG = 1

No. of MIG = 1

No. of HIG = 2

 

Total area of LIG = 1×3 = 3 unit

Total area of MIG = 1×5 = 5 unit

Total area of HIG = 2×8 = 16 unit

 

Also assume,

Cost of construction for all LIG = 3unit

Cost of construction for all MIG = 5unit

Cost of construction for all HIG = 16 unit

 

As 10% is on LIG, so 10% 3 unit = 0.3 would be burden on HIG

As 10% is on MIG, so 10% 5 unit = 0.5 would be burden on HIG

 

Total 0.3 + 0.5 = 0.8 would be burden on HIG cost which totals 16 unit

So, % change in cost = (0.8/16)x100% = 5%


Q45. Match Group I with Group II

GROUP I GROUP II
1. CASBEE P Japan
2. Greenmark Q Singapore
3. GRIHA R India
4. Estidama S UAE
    T China

Answer:  1-P, 2-Q, 3-R, 4-S


Q46. A pump is installed in an apartment building to lift water from ground level to the roof top water tank with the capacity of 10,000 litres. Total head of lift is 18 m and pumping time is 30 minutes to fill the tank completely. Assuming acceleration due to gravity (g) as 10 m/sec2 and efficiency of the pump as 80 percent, the power requirement of the pump in kW will be __________     (2 marks)

Answer: 1.25

Solution: Power = Energy/ Time = Work Done/ Time = Mgh/30min = 10000x10x18/1800 sec = 1000

As the pump is woking at 80% efficiency, power = 10/8 (1000) =1250 Watt =1.25 Watt


Q47. Match Group I with Group II

GROUP I GROUP II
1. Space, Time & Architecture P Sigfried Giedion
2. The social logic of space Q Bill Hillier
3. Timeless way of building R Christopher Alexander
4. Form, space & order S Frank DK Ching
    T Rob Krier

 

Answer:  1-P, 2-Q, 3-R, 4-S


Q48. Match Group I with Group II

GROUP I GROUP II
1. Pyranometer P Solar radiation
2. Heliodon Q Shadow Analysis
3. Totalstation R Land survey
4. Anenometer S Wind velocity
    T Seismic intensity

 

Answer:  1-P, 2-Q, 3-R, 4-S


Q49. A lamp source of 3200 candela is mounted on a wall at a height of 2 meter from the work-plane. It subtends an

Basics of illumination

angle of incidence of 60o with the center of the work plane. The illumination at the centre of the work plane in Lux is __________  (2 marks)

Answer: 100 (by GATE official)

Solution: E(lux)= [ candela /distance square ]* Cosθ = [3200/4]*Cos60 = [800]*0.5 = 400

Basics: The “brightness” of light can mean different things: for example, the amount of light coming from a light source is luminous flux (lumens), the amount of light falling on a surface is illuminance (lux), and the amount of light reflected off a surface is luminance (cd/m2).


Q50. A CPM network of a construction project is given in the figure below. The activity durations are mentioned in weeks. The project completion time in weeks will be _____________     (2 marks)

Answer: 18


 Q51. Match Group I with Group II

GROUP I GROUP II
1. Diagrid P Hearst Tower, New York
2. Outrigger truss Q Taipai 101
3. Suspended floor R HSBC, Hong Kong
4. Cable stayed S Millennium Dome, London
    T Sears Tower

Answer:  1-P, 2-Q, 3-R, 4-S

Diagrid structure of Hearst Tower, New York.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HSBC, Hong Kong

 

 

 

 

 

 

 

Concept of Suspended Floor of HSBC, Hong Kong

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Q52. A steel I-beam section is subjected to a bending moment of 96 kN-m. The moment of inertia of the beam section is 24,000 cm4. The bending stress at 100 mm above the neutral axis of the beam in MPa will be ____________   (2 marks)

Answer: 40

Solution: Bending stress = 96x1000x0.1/24000×10^-8 = 40 x 10^6 Pa = 40MPa

Bending stress = (My)/I
M = the internal bending moment about the section‘s neutral axis
y = the perpendicular distance from the neutral axis to a point on the section
I = the moment of inertia of the section area about the neutral axis


 Q53.  Match Group I with Group II

GROUP I GROUP II
1. Radiance P Lighting Analysis
2. Odeon Q Acoustic design
3. Rayman R Outdoor thermal emission
4. Primavera S Construction  management
    T Air flow

Answer:  1-P, 2-Q, 3-R, 4-S


Q54. Choose the best option

1 Nisargruna P Solid waste management
2 Vortex-DEWAT Q Waste water treatment
3 Swale R Ground Water Discharge
4 BIPV S Renewable
    T Desalination

Answer:  1-P, 2-Q, 3-R, 4-S  


 Q55. A 250 mm × 250 mm RCC column is reinforced with one percent steel. The permissible compressive stress of concrete and steel are 8 N/mm2 and 150 N/mm2 respectively. The axial load carrying capacity of the column in kN is _____________     (2 marks)

Answer: 261 (585 – 595 by GATE official)

Solution:

Pu =0.4 fck Ac + 0.67 fy Asc

Pu = 0.4 x8 x 0.0625(1-1/100) + 0.67 x 150 x 0.0625×1/100 = 0.198+ 0.063 = 0.261 = 261kN

where

Pu= factored axial load on the member,

fck= characteristic compressive strength of the concrete,

Ac= area of concrete,

fy= characteristic strength of the compression reinforcement, and

Asc= area of longitudinal reinforcement for columns.

 

 

END OF THE QUESTION PAPER 2016

Facebook Comments

4 thoughts on “Q2016

  1. QUES 49.
    THE FORMULA = I/ D SQAURE. COS THETA
    H= D.COS THETA

    SO THE FORMULA IS= (I/HSQUARE). COS CUBE THETA
    THAT IS WHY THE ANSWER IS 100.

  2. in Q.33 calculation of reverberation time problem, total Area of wall is given as Perimeter X Height where height from the given question is 3m. But the solution uses 4m as height.
    Please clarify.

      1. Thank you admin. thereforethe solution changes,
        t= 0.16 x [(V/A)] = 0.16x[(4x3x3x)/12.78] = 0.45 Sec
        __________________________________________________
        Calculation of ‘A’
        Wall area (P) = Perimeter of wall x Height
        = [2(4+3)]x3 = 14×3 = 42 Sqm
        Ceiling (Q) = 4×3 = 12 Sqm
        Floor Area (R) = 4×3 = 12 Sqm

        So,
        A = P [(0.4×30%) + (0.1 x 70%)] +
        Q [(0.6 x 40%) + (0.1 x 60%)] +
        R [0.1x 100%]
        A = (42x 0.19) + ( 12x 0.3) + 1.2
        = 7.98 + 3.6 + 1.2

        A = 12.78
        —————————————–
        So the answer would be 0.45 Sec

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: